SysAdmin?

Wie is een systeembeheerder eigenlijk?

Systeembeheerders, IT-professionals, De IT-man ( of IT-vrouw ), Techneuten. Ze staan bekend onder vele verschillende namen, maar ze hebben alleen een gemeenschappelijk doel: de fantastische oplosser van alle technische problemen zijn! Immers, als je zonder deze techneuten was, zou je bij het maken van kopie, een pen, een vaste hand en een hoop geduld nodig hebben.

Systeembeheerders zijn altijd oproepbaar, al is het voor het bijwerken van je bedrijfs-antivirussoftware, of het vervangen van die afgewerkte toner cartridge of het repareren van een corrupte SQL-database. Maar hier is een opsomming van veel andere taken IT-professionals doen wat je misschien niet eens hebben gerealiseerd:

  • Een systeembeheerder heeft de server voor deze website uitgepakt, installeerde een besturingssysteem, plaatste de server in het de server rek en zorgde er voor dat de airco werkzaam is in de serverruimte en op de juiste temperatuur stond, installeerde het juiste software, en hield back-ups voor het geval dat er iets mis ging. Eigenlijk zo’n beetje alles om sysadmindag.nl beschikbaar te maken.
  • Een ander systeembeheerder configureerde de routers, legde de kabels, configureerde het netwerk, zette firewalls op en keek en begeleide het verkeer met elke hop van het netwerk dat over koper, glasvezel en zelfs het lucht er voor zorgt dat jij met je computer of laptop kunt internetten.

  • Wanneer je netwerkverbinding veilig en werkend is, kunt je je systeembeheerder bedanken. Zij zorgen ervoor dat je computer werkt op de juiste manier op een veilig netwerk. Ze nemen backups om je te beschermen tegen rampen (zowel menselijke en andere), bewaken het fort tegen bedreigingen van de virussen/malware en hackers, en ze houden de printers gaande ongeacht hoeveel exemplaren van de belastingwetgeving iemand van de boekhouding uitprint.
  • Een systeembeheerder maakt zich zorgen over spam, virussen, spyware, evenals stroomuitval, brand en overstromingen.
   Wanneer de mail server down gaat om 2 uur midden in de nacht op een zondag, wordt de systeembeheerder opgeroepen, hij wordt wakker en gaat aan het werk.
  • Een systeembeheerder is een professional welk plannen maakt, zich zorgen maakt, repareert, adviseert, beschermt en zorgt voor een goede computernetwerken. Waarom? Zodat jij de gegevens en informatie kan ophalen welk je nodig hebt en je werk goed te kunnen uitvoeren.

Dus als je in staat bent om dit alles te lezen, bedank dan je systeembeheerder en weet dat hij of zij slechts een persoon van een heel technisch leger is.

Hij of zij is degene die ervoor zorgt dat jouw e-mail aan de andere kant van het land aankomt, het whatsapp berichtje van je zoon of dochter op school bij jou aankomt, jij je vriend in Australië gratis kan bellen én deze leuke webpagina bereikbaar is.